Otomotik Kapı

Otomatik kapılar, sanayi devriminin sonuçlarından biri olarak kabul edilmektedir. Ama aslında öyle değil. Sanayi devrimi ve ardından elektrik ve elektronik teknolojisindeki büyük atılımlar, otomatik kapıların muazzam teknolojik gelişimine yol açtı. Ancak ilk kullanımı ve tarihi serüveni daha önceki zamanlara kadar izlenebilir.

 

Otomatik Kapı Hakkında

Otomatik kapılar; adından da anlaşılacağı gibi birisi yaklaştığında bu kapılar otomatik olarak açılabilir. Otomatik kapı açılıp kapanabilen, giriş çıkışlara izin veren mimari bir unsurdur. Ticari işletmelerde oldukça faydalı olan bazı butonlar bir butona basılarak da açılabilir. Otomatik kapının açılıp kapanması yay veya elektrik ile sağlanır.

 

Otomatik Kapı Çalışma Prensibi

Kapıyı açmanın birçok yolu var. Sensör önce yaklaşan kişiyi algılar ve ardından kapı açılır. Bu otomatik kapı sensörlerinin farklı türleri de vardır. İlki, basınç sensörüdür. Birisi üzerine bastığında veya durduğunda, tepki verecek ve kapıyı açacaktır. Diğeri ise bir perde oluşturan kızılötesi görünmez bir ışıktır. Biri perdeden geçerken sensör devreye girecek ve ışık kesildiğinde kapı açılacaktır. Başka bir hareket sensörü, düşük mikrodalgalar yayan bir radar tarafından algılanır. Diğer bir kullanım, bir garaj kapısından uzaktan kumanda ile çalıştırılabilen veya bir arabaya monte edilebilen bir sensördür.

 

Kapıyı açmanın başka bir yolu da bir düğme veya manyetik kart okumaktır. Güç destek modelinin çalışma prensibi, geleneksel bir kapı gibi makinenin insanlar yerine insanlar tarafından itilip çekilmesidir. Otomatik kapı, insanların ve araçların geçişini kolaylaştırmak ve kontrolü sağlamak için otomatik olarak (sensörler veya kontrol sistemleri ile) çalışan tüm kapı sistemleri için genel bir terimdir.

 

Otomatik Kapı Sistemleri

Otomatik kapı sisteminin birçok çeşidi vardır. Bu modeller, sol ve sağ taraftan duvara giriyormuş gibi görünüyor, ter içinde ve dışında açılan modeller ve bulundukları yerde açılıp kapanabilen modeller. Otomatik kapı sistemi, yaklaştığınızda sizi algılayabilen bir sensörle donatılmıştır ve sensörün hassasiyeti ayarlanabilmektedir. Otomatik kapıların çalışması elektrik gerektirir. Çoğu otomatik kapı, elektrik kesintisi veya arızası durumunda manuel olarak çalıştırılabilen bir sisteme sahiptir.

 

Otomatik Kapı Sensörleri

Otomatik kapılar, geçiş sırasında insanların durmasını veya kapılar arasında sıkışmasını önlemek için güvenlik sensörleriyle donatılmıştır. Güvenlik sensörünün amacı, kapının açılıp kapanması sırasında engel olup olmadığını tespit etmek ve kapının açılma veya kapanma hızını yavaşlatarak çarpışmanın şiddetini azaltmaya yardımcı olmaktır. Bu güvenlik önlemleri, farklı durumlarda otomatik kapılar için güvenlik koruması sağlayabilir. Otomotik kapı görselleri ve fiyat için Doğsan Tel firmamızla iletişime geçebilirsiniz.

 

Otomatik Kapı Avantajları Nelerdir?

Otomatik kapılar, tekerlekli sandalyede veya elsiz oturan engelliler için büyük kolaylık sağlar. Klasik kapının açılamadığı bu durumlarda otomatik kapı onlara büyük kolaylık sağlıyor ki bu da bu insanlar için büyük bir engel. Özellikle kamu binalarında kullanılması çok önemli ve gereklidir. Otomatik kapılar hastanelerde ve bilimsel laboratuvarlarda her zaman kapalı olduğu için güvenle kullanılabilirler.

İnsanların girip çıkmalarına izin verilmeyen alanlarda (ameliyathaneler, acil servisler gibi) kullanımı oldukça pratiktir. Otomatik kapılar gibi tüm güçleriyle insanların ellerini kullanarak girip çıktıkları yerlerde de büyük kolaylık sağlar.

 

Otomatik Endüstriyel Kapılar

Giriş ve çıkışların yoğun olduğu fabrika ve benzeri alanlarda otomatik endüstriyel kapılar tercih edilmektedir. Motorun seçimi ve boyutu ile ilgili olarak, günlük çalışma performansı panjur sisteminden daha yüksektir. Günlük ortalama 100 açma kapama işlemini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilmektedir. Otomatik endüstriyel kapılar, kullanım alanı şartlarına göre firmamız tarafından farklı yatak tipleri ile monte edilebilir.

Kapı açık geçişin üstündeki kapı ile tavan arasında boşluk varsa giyotin kapı kullanılabilir. Bu sayede yatay yer kaplamadıkları için yükleme ve elleçleme vinçleri kullanan fabrikalarda daha popülerdir. Standart yataklı kapılar, açıldığında tavanın yan raylarına yatay olarak asılabilen kapılardır. Bu kapıyı kullanmak için zemin ile kapının net geçiş yüksekliği arasında en az 45cm mesafe olmalıdır. Kapının net geçiş yüksekliğinin üzerinde giyotin yatağı bulunmadığında, en iyisi yüksek yük taşıyıcı bir kapı kullanmaktır. Bu kapılar önce yukarı doğru hareket eder, sonra yatay döner.